Woodland Residence
St. David’s, PA 2008
AWARDS
  • Boston Society of Landscape Architects
  • Merit Award for Design 2014
PHOTOGRAPHY
  • Rob Cardillo

Sited on the edge of a steeply wooded hillside, this property is organized by a series of garden rooms unified by the presence of water. A main house, garage and guest quarters are embedded into the topography, with the upper terraces consisting of an auto court, kitchen garden and pool with a cascading edge facing a distant view. Significant stands of trees were preserved, and frame quiet spaces along a shaded path where the water source begins. Channeled through a runnel, the water flows through woodland understory and fern groves, and dramatically descends through a stone rill into a water channel to the terraces below. The integration of water through every landscape space focuses the experience inward and invites discovery.

Woodland Court Basin
Fern Grove Runnel
Aqueduct
"Spring" Fountain
Water wall at Infinity Pool
Reflection Pool
Reflection Pool