Maple Hill
Westwood, MA 2010
AWARDS
  • American Society of Landscape Architects
  • Honor Award 2012
  • Boston Society of Landscape Architects
  • Merit Award 2010
COLLABORATORS
  • Estes Twombly Architects
PHOTOGRAPHY
  • Charles Mayer
  • Warren Jagger
  • Rosemary Fletcher

The Maple Hill Residence was built on five-acres of second growth forest with dramatic linear topography of glacial hills and valleys. The building program included a new residence, barn, pool house, kitchen garden, orchard and swimming pool. The house and landscape were designed simultaneously to ensure that the architecture achieved a respectful balance with the surrounding woodland, but expanded the range of vegetation to include open meadow and wetland areas. The family envisioned a landscape that would incorporate their strong environmental ethic, and encourage exploration, engagement and awareness of their natural environment. In response, the design created a wide variety of landscape spaces and habitats. These supported the production of food for the family, opportunities for active recreation, social gatherings and large family events, and the enhancement of their local ecosystem.