International Fund for Animal Welfare
Yarmouth Port, MA 2009
COLLABORATORS
  • designLAB Architects
PHOTOGRAPHY
  • Stephen Stimson Associates

IFAW decided to restore a five-acre brownfield on the edge of a wildlife sanctuary for the new location of their proposed international headquarters. After extensive post-industrial cleanup and soil remediation the site has been restored to a naturalized condition. The 40,000 square foot building is arranged as three interconnected structures to reduce mass and create a south facing courtyard restored with meadow grasses within a drumlin, an indigenous sloping glacial landform. A native drought tolerant plant palette was selected for ecological benefits, reconnecting the site to the adjacent conservation lands, and providing an extension site for wildlife habitat. Runoff during rainfall flows into an engineered vegetated swale, where measured cleansing and infiltration occurs. This ethic offers a model for progressive stormwater management in an area burdened by brownfields and sensitive water resources.