Harvard Allston First Science Complex
Allston, MA On Hold 2010
COLLABORATORS
  • Behnisch Architekten
This project is located in the Allston Landing North neighborhood of Boston. The initial design for the 500,000 square foot science complex began in 2006. The project included facilities for 1,200 researchers and support staff as well as major retail and transportation connections along Western Avenue meant to engage and activate Allston’s urban realm. The entire site was proposed on structure which included parking for 300 cars and service for all four lab buildings. The landscape design included a central common, roof gardens, a children’s garden and playground, and passive stormwater treatment. A green quadrangle tilted to the south at the center of the space created a favorable microclimate that invited use into the warm seasons. The integrated stormwater system featured a bioswale with native plants flowing through the campus, collecting and cleansing site runoff. Research relating to the site’s origins as a salt marsh and social context as a new Harvard Yard inspired the site design, and the project became a benchmark for pushing an environmentally sustainable campus. Site construction was placed on hold in 2010.