Boston CollegeChilmark ResidenceCove HouseForest ParkFerrous Foundry ParkHarvard Science and Engineering ComplexMeadow FarmPhil Hardberger ParkWilliams College Ferrous Foundry Park
Lawrence, MA Complete: 2015
COLLABORATORS
D.I.R.T. Studio
Peter Del Tredici
Pine and Swallow Environmental
Nitsch Engineering


PHOTOGRAPHY
Stephen Stimson Associates
Ferrous Foundry Park is a 4.5 acre site located between the Merrimack River and Lawrence’s North Canal. Layered with site histories, it was the former location of the Lawrence Experiment Station, now the Senator William X. Wall Experiment Station, recognized as one of the first laboratories in the world dedicated to environmental research. Later the site was occupied by Ferrous Technologies Incorporated which used the site as a dumping ground for the iron producer’s spent casting sand, and has since been vacant for the past decade. SSA began collaborating with Groundwork Lawrence in 2014 to develop a public park and make use of this brownfield site. The unique ecologies and spontaneous plant communities that had established over time were embraced and preserved in the design to create a new “urban wild.”