Landscape Type
Farm and Garden
Park and Museum
Campus
All
Geography
Urban
Rural
Coastal
All
Scale
Small
Medium
Large
All
MAPLE HILL
Westwood, MA 2010
AWARDS
American Society of Landscape Architects
Honor Award 2012
Boston Society of Landscape Architects
Merit Award 2010

COLLABORATORS
Estes Twombly Architects

PHOTOGRAPHY
Charles Mayer
Warren Jagger
Rosemary Fletcher
The Maple Hill Residence was built on five-acres of second growth forest with dramatic linear topography of glacial hills and valleys. The building program included a new residence, barn, pool house, kitchen garden, orchard and swimming pool. The house and landscape were designed simultaneously to ensure that the architecture achieved a respectful balance with the surrounding woodland, but expanded the range of vegetation to include open meadow and wetland areas. The family envisioned a landscape that would incorporate their strong environmental ethic, and encourage exploration, engagement and awareness of their natural environment. In response, the design created a wide variety of landscape spaces and habitats. These supported the production of food for the family, opportunities for active recreation, social gatherings and large family events, and the enhancement of their local ecosystem.