Landscape Type
Farm and Garden
Park and Museum
Campus
All
Geography
Urban
Rural
Coastal
All
Scale
Small
Medium
Large
All
HARVARD UNIVERSITY LABORATORY FOR INTEGRATED SCIENCE AND ENGINEERING
Cambridge, MA 2002
COLLABORATORS
RaphaelMoneo Architects
Wilson Architects

PHOTOGRAPHY
Charles Mayer
On the northern edge of Harvard’s campus, a different kind of quadrangle was conceived. A modern research lab is carefully inserted into the quadrangle’s existing collection of contemporary architecture. The three sculptural concrete towers form a portico as an entry to the quad from Oxford Street. Integration of architecture and landscape was achieved through landforms and pathways that reinforce the arcs of the towers. A gently sweeping path rising through the quad provides pedestrian movement from beneath the portico. A single landform, inspired by the New England glacial landscape, forms the core of the quad. A birch grove inhabits the landform and provides areas for shade, passive recreation and summer performances by the adjacent music department.